Eteriska Oljor

av Dr. Erich Fred Legner

Introduktion

Eteriska oljor, eller flyktiga oljor, finns i många olika växter. Dessa oljor skiljer sig från feta oljor eftersom de förångas eller förångas vid kontakt med luften och de har en behaglig smak och stark aromatisk lukt. De avlägsnas lätt från växtvävnader utan någon förändring i sammansättningen. Eteriska oljor är mycket komplexa i sin kemiska natur. De två huvudgrupperna är kolväte-terpener och de syrgaserade och sulfurerade oljorna

Dessa oljor har ingen uppenbar fysiologisk betydelse för växten. De kan representera biprodukter eller ämnesomsättning snarare än livsmedel. Den karakteristiska smaken och aromen som de förmedlar är förmodligen till viss fördel när det gäller att locka insekter och andra djur, som spelar en roll i pollinering eller i spridningen av frukt och frön. När de är i hög koncentration kan samma lukter tjäna till att avvisa växternas fiender. Oljorna kan också ha ett visst antiseptiskt och bakteriedödande värde. Det finns vissa bevis för att de spelar en ännu viktigare roll som vätedonatorer i oxidoreduktionsreaktioner, som potentiella energikällor eller påverkar transpiration och andra fysiologiska processer (Hill 1952).

Alla de tydligt aromatiska växterna innehåller eteriska oljor. De förekommer i över 60 familjer och är särskilt typiska för Lauraceae, Myrtaceae, Umbelliferae, Labiatae och Compositae. Mängden olja varierar från en mycket liten mängd till så mycket som 1-2 procent. Oljorna utsöndras av inre körtlar eller i hårliknande strukturer. Ibland, som i vintergrön och senap, finns oljan inte i växten utan utvecklas endast som ett resultat av kemisk verkan när den grundade växtvävnaden extraheras med vatten. Nästan alla organ i en växt kan vara källan till oljan. Exempel är blommor (ros), löv (mynta), frukt (citron), bark (kanel), trä (cederträ), rot (ingefära) eller frön (kardemumma) och många hartsartade utsöndringar också.

Dessa oljor extraheras från växtvävnaderna på olika sätt beroende på kvantitet och stabilitet av föreningen. Tre huvudsakliga metoder är: uttryck, destillation och extraktion med lösningsmedel.

Parfymer

Civilisationens historia är direkt kopplad till parfymernas historia. Parfymer har varit i utbredd användning sedan de tidigaste registrerade tiderna. Egypterna och forna hebreer använde dem för både personliga och religiösa syften. De spelade en viktig roll i romarna och grekernas liv och nådde en så hög grad av specialisering med grekerna att en speciell parfym krävdes för varje kroppsdel. Senare visste Catherine de ‘Medici lika mycket om parfymer som hon gjorde om gifter. Under drottning Elizabeths tid var en gåva med sällsynta parfymer ett bestämt sätt att vinna den kungliga favören, medan domstolen i Louis XIV i Versailles hade en speciell parfym för varje dag på året, vars förberedelse övervakades av kungen själv . På dessa dagar var parfym av hygieniskt och estetiskt värde för de fungerade som sanna antiseptika och deodoranter och maskerade stötande lukt i en tid då badning var sällsynt. Parfymer har fortsatt att efterfrågas mycket fram till idag. Konsumtionen av de naturliga produkterna har gradvis ökat trots de många syntetiska substitut som kemister har släppt ut på marknaden. Syntetik är inte så långvarig som de som erhålls direkt från växterna.

De mest värdefulla parfymerna är kombinationer av flera eteriska oljor. Frangipani innehåller till exempel sandelträ, salvia, neroli, orrisrot och mysk, medan en av formlerna för Eau de Cologne, som är från 1709, kräver neroli, rosmarin, citron och bergamot upplöst i ren alkohol och åldras. ”Den sakkunniga parfymaren måste kunna blanda de olika oljorna på hans befäl som orkesterledare kombinerar de olika instrumenten till en perfekt helhet” (Hill 1952).

Parfymer innehåller också fixeringsmedel, som är ämnen som är mindre flyktiga än oljorna och som fördröjer och så utjämnar förångningen. Dessa kan vara av växt- eller animaliskt ursprung. Mysk, ambergris och civet används ofta för detta ändamål. Balsams och oleoresiner, såsom bensoin, styrax och ekmoss; eteriska oljor med låg avdunstningsgrad som orris, patchouli, salta salvia och sandelträ; och olika syntetiska material används också.

Parfymplanter odlas till största delen i områden som gränsar till Medelhavet och Indiska oceanen. De flesta av de naturliga parfymerna tillverkas i södra Frankrike i regionen runt Grasse och Cannes nära Franska Rivieran. Här odlas trädgårdsblommor i stor skala och från 10 till 12 miljarder pund samlades årligen i mitten av 1950-talet. Dessa inkluderade över 5 miljoner pund orange blommor, över 4 miljoner pund rosor, 440 tusen pund jasmin och 330 tusen pund violer. Stora mängder tuberos, kassie, jonquils, timjan, rosmarin, lavendel och pelargon odlas och många andra doftande arter i mindre grad. Blommor odlas också för parfymindustrin till viss del i Reunion, Nordafrika, England och olika europeiska, Stillahavs- och asiatiska områden. När försörjningen minskades under andra världskriget utvecklade Förenta staterna ersättare och initierade eller ökade odlingen av flera eteriska oljeväxter i Centralamerika. Av de 75 eteriska oljor som regelbundet används i industrin produceras normalt bara åtta på västra halvklotet, och endast olja av petitgrain är av stor betydelse.

Parfymoljor

Några av de viktigare eteriska oljorna som används vid tillverkning av parfymer är följande:

Aprikos

<bot808> Aprikos (Prunus armeniaca L.) (frukt; parfymer; mediciner) [Manchuria]

Otto av Rosor

Detta är värdefull olja som också kallas Attar of Roses. Det har varit en av de mest favoritparfymerna antingen i kombination med andra oljor eller ensam. Bulgarien levererade mest kommersiell leverans under 1900-talet. Damaskrosen, Rosa damascena, var huvudkällan. I mitten av 1900-talet ägnades över 12 000 tunnland på de södra sluttningarna av Balkan till dess odling. Skördeperioden täcker cirka tre veckor under maj-juni. Blommor plockas på morgonen precis som de öppnar och destilleras omedelbart. I början av denna industri utnyttjade bondbönderna sina egna primitiva stillbilder, men detta gav plats för större moderna destillerier. Oljan är färglös till en början men blir gradvis en gulaktig eller grönaktig färg. Mer än 20 000 kg av blommorna krävs för att göra ett pund av essensen, som värderades till $ 200,00 1952. Mycket lite ren Otto når marknaderna eftersom det nästan alltid späds ut med geranium eller palmarosa olja eller geraniol, som också har en steg som lukt. Otto of Roses tillverkas också i Frankrike, Italien, Nordafrika, Mindre Asien och Indien. I Frankrike steg kålen, R. centifolia användes och parfym erhölls både genom varm och kall miljö samt genom destillation. Stora mängder rosvatten tillverkas också. Detta består huvudsakligen av vattnet kvar efter destillation, som fortfarande innehåller en del av essensen. Att lösa upp en liten mängd Otto i vatten gör det ibland.

Geranium

Pelargonium spp. blad ger en eterisk olja efter destillation. Geraniumolja används i stor utsträckning som en äktenskapsbrytare av eller ersätter Otto of Roses för att tillverka parfymer och tvål. Pelargonium graveolens odlas oftast särskilt i Algeriet och Réunion och i mindre utsträckning i södra Frankrike och Spanien. Kulturella experiment har gjorts i Florida, Texas och Kalifornien med P. odoratissimum, rosa geranium. Växterna är lätta att sprida från halkar och är produktiva i 5-6 år efter att de har uppnått mognad. De måste odlas i minsta frostområden. En bra kvalitet olja erhålls från bladen av denna art.

Ylang-ylang

En mycket värdefull olja i parfymindustrin, den läggs till nästan varje parfym. Namnet översätts som “blomma av blommor.” Ylang-ylang-trädet är en östlig asiatisk art, Canaya odorata. Dess gulgröna, klockformade blommor har en mycket känslig och glödande doft. Oljan är också känd som Canaga Oil och härleds genom enkel destillation eller extraktion från kronblad av helt öppnade blommor. Den mesta produktionen var ursprungligen på Filippinerna, men senare dominerade franska kolonier i Indiska oceanen. Detta träd växer vildt eller odlas i olika delar av södra Asien och Östindien. Oljan anlände först till Europa omkring 1864 och sedan dess har den varit mycket efterfrågad trots sin höga kostnad.

Cassie eller Acacia

Blommor av Sweet Acacia, Acacia farnesiana, ger en eterisk olja som är nästan lika värdefull som Ylang-Ylang eller Otto of Roses. Det är ett tornigt litet träd i Västindien, men har spridit sig till många tropiska och subtropiska områden. Den odlas omfattande i södra Frankrike, Algeriet, Egypten, Syrien och Indien som en parfymkälla. Oljan avlägsnas från kronbladen genom maceration med kakaosmör eller kokosnötsolja eller genom extraktion. Det liknar lukten av violer och används allmänt för påsar, pulver och pomader.

Neroli

Denna olja, erhållen från orange blommor, används i stor utsträckning i blandningar och för blandning med syntetiska parfymer. Sann olja av Neroli, eller Neroli Bigarade, destilleras från blommor av den Bitter orange, Citrus aurantium. Neroli Portugal kommer från den söta apelsinen Citrus sinensis. Den ledande produktionen har varit i södra Frankrike, omgivande Medelhavsområden och i Västindien, särskilt på Haiti.

Andra eteriska oljor härrör också från apelsiner och används för framställning av parfymer. Bladen och kvistar och ibland omogna frukter levererar Petitgrain Oil. Detta ger en trevlig bukett till dofter, kosmetika och tvål. Paraguay har varit huvudproducenten. Bitter eller söta apelsiner används och oljan extraheras genom destillation. Olja av apelsin erhålls genom att uttrycka den mogna apelsinskal, men det resulterar i en sämre kvalitet.

Bergamott

Detta är grönaktig olja som kommer från uttrycket från Bergamot (Citrus aurantium subsp. Bergamia). Det har en mjuk söt lukt och har använts i USA för att lägga till doft till toalett tvålar och blandade parfymer. Italien och Sicilien har varit de viktigaste exportörerna.

Iris

Rhizomer av Iris pallida, I. florentina och allierade arter innehåller en eterisk olja som har lukten av violer. Tinktur av orrisrot har använts för att förfalska rent extrakt av violer och den pulveriserade roten är basen för violetta pulver. Odling sker i södra Europa, Iran och norra Indien. Italiensk orrisrot är överlägsen andra källor. Rhizomerna skalas och torkas i solen och lukten utvecklas gradvis. Orris används också som ett smakämne.

Calamus

Rötter till Calamus är de söta och aromatiska jordgubbarna från Sweet Flag, Acorus calamus. Det är en vanlig växt av träsk i Europa, Asien och Amerika. I pulverform används Calamus för påse och toalettpulver, medan den destillerade oljan används för framställning av parfymer. Det har också använts för medicinska och smakämnen. Den kanderade roten var en gång en populär konfekt.

Gräsoljor

Flera viktiga eteriska oljor härrör från gräs och används i parfymindustrin. Släkten Cymbopogon (tidigare Andropogon) är särskilt rik på parfymarter.

Citronella Olja

Oljan destilleras från bladen på Cymbopogon nardus. Java och Sri-Lanka har producerat större delen av världen. Den blekgula oljan är billig och används för att tillverka tvålar och parfymer och som ett insektsmedel. Oljan innehåller 80-90 procent geraniol och är därför ett viktigt substitut för Otto of Roses. Citronella infördes också i Centralamerika där en betydande industri utvecklades i Guatemala och Honduras med över 4500 tunnland under odling 1952. Skörden skördas för hand. Skärning stimulerar tillväxt och en ny gröda finns tillgänglig på tre månader. Oljan extraheras genom ångdestillation.

Citrongräsolja

Bladen av Cymbopogon citratus ger en rödgul olja med en stark lukt och smak av citroner vid destillation. Det finns ett mycket högt innehåll av citral i bladen (70-80%). Det används i tvålar och mediciner. Citral används i stor utsträckning i parfymer, badsalter, kosmetika och toalett tvålar och som matsmak. Det är också källan till de aromatiska ämnena kända som jononer, som har många användningsområden. En av jononerna krävs vid syntesen av vitamin A; en annan är råvaran för syntetfiolett.

Citrongräs är vanligt i de östra tropikerna och odlas i Sri-Lanka, Östra Afrika, Indien, Kongo och Madagaskar. Det introducerades framgångsrikt på västra halvklotet där stora mängder olja exporterades från Haiti, Brasilien, Guatemala, El Salvador och andra neotropiska områden.

Palmarosa / ingefära gräsoljor

Dessa är nästan identiska oljor som har använts som äktenskapsbrott mot Otto of Roses. De innehåller en hög mängd Geraniol. Cymbopogon martinii och besläktade arter odlas i Indien som källa och har exporterats i stora mängder.

Vetiver Olja

Khuskhus-anläggningen, Vetiveria zizanioides, har rötter och risor som levererar denna olja. Det är infödda i Bengal och Indien, men har odlats i tropikerna och subtroperna. Rötterna har en väldigt söt doft och görs till mattor, fläktar, skärmar, markiser, parasoller, korgar, påsväskor och kuddar. Bladen är luktfria. Växten introducerades i Västindien och Louisiana och används allmänt som prydnadsväxt. Det har undkommit odlingen och blivit naturaliserad i många områden. Vid destillation ger rötterna olja som liknar citronella och som har använts för att tillverka dyra parfymer, tvålar och inom medicin. Det är ett av de bästa fixeringsmedlen.

Fjärdolja

Löv av Pimenta racemosa ger olja vid destillation, som används i parfymeri och för beredning av laura rom. Växten är infödd i Västindien där industrin finns. Ursprungligen destillerades bladen i rom och vatten, men nu löses oljan i alkohol och olika aromatiska ämnen blandas i. Bay rom har lugnande och antiseptiska egenskaper.

Lavendel

Lavendelparfym är mycket gamla och användes av romarna i sina bad. Det är fortfarande en av de viktigaste doftarna. Den sanna lavendelväxten, Lavandula officinalis, är infödd i södra Europa, där den förekommer på torr, karrig jord. Det är en låg busk med terminalpikar av väldoftande doftiga blåblommor. Det finns många trädgårdsformer och hybrider förekommer. Lavendel odlas i södra Frankrike i höjder 1500-1800 ft. Stora mängder tas också upp i England. Lavendel har en ren lukt och de torkade blommorna används i påsar och för doftande kistor och lådor. Oljan är viktig vid tillverkningen av Eau de Cologne och andra parfymer och används också i tvål, kosmetika och medicin som ett milt stimulerande medel. Lavendelvatten, en blandning av oljan i vatten och alkohol, är populärt i England (varumärket Yardley).

<bot461> Vild lavendel (Lavandula officinalis Chaix.) [S. Europa], norra kusten Jamaica

Spike Lavendel

Denna lavendel, Lavandula latifolia, är grovare och ger en sämre oljekvalitet. Den kan odlas i lägre höjder än sann lavendel och odlas i stor utsträckning i Frankrike och Spanien. Det används i parfymer och kosmetika och för att smaka köttsåser kända som aspic.

Violett

En av de mest populära parfymerna är gjorda av violer. Blå och purpurfärgade dubbelsorter av Viola odorata, infödda till Europa, odlas främst i närheten av Nice. Lösningsmedel eller maceration med heta fetter extraherar oljan. Det inträffar i sådana små mängder att 15 ton blommor krävs för att få endast ett kilo olja. Äkta violetta parfym är sällsynta och dyra, och den har nästan helt ersatts av syntetiska produkter härrörande från jonon.

Jasmin

Jasmine är en mycket uppskattad parfym och odlas i södra Frankrike och omgivande områden. Huvudkällan är Jasminum officinarum var. grandiflorum, som vanligtvis ympas på en mindre önskvärd sort. Blommorna plockas så snart de är öppna och oljan utvinns genom enfleurage.

Nejlika

Det finns tusentals trädgårdsodlingar av nejlikor som alla härrör från Dianthus caryophyllus, en art i södra Europa, norra Afrika och tropiska Asien. De mest iögonfallande blommorna och färgen ger minst lukt. För parfymindustrin används därför sorter med mindre iögonfallande blommor. Lösningsmedel extraherar oljan. Syntetisk nejlikolja dominerar på världsmarknaden.

Rosmarin

Rosmarin, Rosmarinus officinalis, är infödd i Medelhavsområdet. Det har länge varit en gynnad söt-doftande växt och har varit viktig i folklore i många länder. Det är en av de billigaste och mest uppfriskande luktarna. Växten är en liten vintergrön buske som odlas i Europa och USA. Oljan extraheras genom destillation av bladen och färska blommande toppar eller genom extraktion. Det används i Eau de Cologne, toalett tvål och medicin. Bladen är värdefulla som ett krydda.

Hyacint

Hyacinthus orientalis är hemmahörande i västra Asien och Mindre Asien. Det introducerades i Europa på 1500-talet där den odlades som prydnadsväxt särskilt i Nederländerna. Det är också en välkänd art i Nordamerika. Hyacinter odlas för parfym i södra Frankrike. Lukten är tung, söt och ganska överväldigande. Lösningsmedel används för att erhålla oljan, som i allmänhet är mycket utspädd.

  Oak Moss

Oak Moss, även kallad Mousse de Chene, är ett värdefullt tillskott till parfymerindustrins råvaror. Det består av olika lavar som växer på trädets bark. De viktigaste källorna är europeiska arter av Ramelina och Evernia, särskilt R. calicaris, E. furfuracea och E. prunastri. Dessa lavar innehåller oleoresiner som extraheras med lösningsmedel. Efter att de har samlats in torkas lavarna. Sedan utvecklas parfym i lagring. Ekmoss har inte bara en tung, penetrerande lukt och smälter väl, utan har också ett högt fixativvärde. Det är ett väsentligt inslag i lavendelfruktar och tvål och i bättre kosmetika.

Linaloe eller Bois de Rose

Flera källor till denna mycket aromatiska substans förekommer. Mexikansk linloe destilleras från träflis av två arter, Bursera penicillata och B. glabrifolia. Cayenne linaloe eller Bois de Rose härstammar från Aniba panurensis i Guianas, medan brasilianska Bois de Rose är från A. rosacodora var. amazonia, ett träd i nedre Amazonasbassängen. Produkten används i stor utsträckning i parfymer, tvålar och kosmetika och för smakämnen av mat och dryck.

Sandelträ

Oljan erhålls genom destillation från trä från Santalum album och relaterade arter. Trädet växer vild i Indien och andra delar av Sydostasien och odlas i många andra områden. Oljan används i hela Orienten som en parfym och även inom medicin. Det är ett utmärkt fixativ och används i blandningar. Det söta doftande träet görs till kistor och lådor. Efterfrågan på sandelträ har varit mycket stor, vilket resulterat i utrotningen av arten i många områden. Flera ersättare har använts.

Patschuli

Denna olja erhålls från köttblad och unga knoppar i Pogostemon cablin. Växten är en liten buske som växer vild i Sydostasien och odlas i Kina. Bladen jäsas i högar och destilleras sedan. Den mörkbruna oljan har en kraftfull lukt som liknar sandelträ. Det är ett av de bästa fixeringsmedlen för tunga parfymer. Det används också i tvålar, tobak och hårtoner. Det ger den karaktäristiska lukten till kashmirsjalar som levereras i patchouli-doftande behållare.

Champaca

Denna olja utgör en av de mest kända parfymerna i Indien och andra orientaliska länder. Det erhålls från Michelia champaca, ett stort träd i de östra tropikerna. De synliga gula blommorna är väldoftande och bär ofta av de infödda. Oljan avlägsnas från blommorna genom maceration eller extraktion och rivaler ylang-ylang i sin läckra doft.

Övriga parfymkällor

Vissa av gummihartserna, främst rödelse och myrra, har använts i parfymeri i tusentals år.

Andra trädgårdsblommor som odlas för sin parfym inkluderar Heliotrope (Heliotropium arborescensj), Lily of the Valley (Convallaria majalis), Jonquil (Narcissus jonquilla), Mignonette (Reseda odorata), Narcissus (Narcissus tazetta), Clary Sage (Salvia sclarea) och Narcissus (Narcissus tazetta), Clary Sage (Salvia sclarea) och Tuberrose (Polianthes tuberosa).

Oljor från kummin, anis, kassia, kanel, kryddnejlika, pepparmynta, citron, timjan vintergrön och zedoary har också använts i parfymindustrin, men dessa diskuteras under andra kategorier.

Red Coondoo

<bot787> Red Coondoo (Mimusops einai L.) (frukt; dysenteri-behandling; parfymer; färgolja) [Indien]

Makrut Lime

<bot745> Makrut Lime (Kaffir Lime) (Citrus hystrix DC) (frukt; parfymer) [Sundaöarna]

Eteriska oljor som används i andra branscher

Kamfer

Kamfer är en viktig förutsättning som används i industrin. Kommersiell kamfer, kallad kamfergummi, består av tuffa, vita genomskinliga massor eller granuler med en penetrerande lukt och skarp aromatisk smak. Det är fast vid rumstemperatur och har därmed samma förhållande till de andra eteriska oljorna som vegetabiliska fetter gör mot fettoljorna. Det volatiliserar mycket långsamt.

Oljan erhålls genom destillation av kamferträdets trä, Cinnamomum camphora, och är infödd i Kina, Taiwan och Japan. Detta är ett mycket högt och slående träd med blanka, mörka vintergröna blad. Trädet har introducerats i stor utsträckning i tropiska och subtropiska regioner, främst som en prydnadsväxt. Kamferbranschen är centrerad i Taiwan. Tidigare råmetoder för att få kamfer var mycket förstörande och trädets existens hotades. Slutligen användes endast träd 50 år eller äldre och varje steg i processen reglerades noggrant. Träet reduceras till flisar eller slipas till ett fint pulver och bladen slipas också. Detta destilleras sedan med ånga i flera timmar och den råa kamfern kristalliseras på stillbildens väggar. Detta tas bort och måste renas innan det är klart för marknadsföring. Syntetisk kamfer från pinen, ett terpentinderivat, dominerade gradvis marknaden.

Den främsta användningen av kamfer har varit vid tillverkning av celluloid och olika nitrocellulosaföreningar. Den har också ett brett utbud av medicinska användningar, både internt och externt. Det används också i parfymeri.

Borneo-kamfer, erhållen från Dryobalanops aromatica i östra Indien, har använts som ersättare.

Cederträolja

Cederträolja, tillsammans med kryddnejlikor och bergamotoljor, är en av flera av de eteriska oljorna med ett högt brytningsindex och är värdefulla som rensningsmedel vid framställning av permanenta mikroskopiska fästen och för användning med oljedämpande linser. Denna billiga olja erhålls genom ångdestillation från kärnveden i den östra röda cederträ, Juniperus virginiana och besläktade arter. Träflis, sågspån, avfall från blypenna och andra industrier, gamla stubbar, rötter och till och med staketskenor har använts. Cederträolja används också i parfymer, tvålar, deodoranter, liniment, rengörings- och poleringspreparat och som ett äktenskapsmedel av dyra sandelträ- och geraniumoljor. Det har insekticidala egenskaper och används som en malavvisande och i fluesprutor.

Övriga oljor

Eteriska oljor är också användbara som lösningsmedel för färger och lack. Den viktigaste av dessa är terpentinolja. Olika andra oljor, huvudsakligen eukalyptusolja från eukalyptusdyk, används i flytprocessen för att separera mineraler från malmerna. Ytterligare andra flyktiga oljor har använts för framställning av rengöringsmaterial och andra industriella ändamål.


Originalartikel: https://faculty.ucr.edu/~legneref/botany/essoils.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *